Telecom tarieven

Telecom tarieven

Vaak heeft u vrede met uw telecom abonnement. U heeft een goede deal gevonden, alles werkt naar behoren en eens in de zoveel tijd kunt u vernieuwen en een nieuw toestel uitkiezen. Toch is dit niet altijd even handig. Telecom tarieven en bundels veranderen vaak en door de onderlinge concurrentie zijn er vaak betere deals te krijgen.

Voordat u gaat vergelijken is het handig om te weten hoe telecom tarieven liggen en hoe ze zijn opgebouwd. Zo weet u waar u op moet letten.

Hoe zijn telecom tarieven binnen abonnementen samengesteld?

De tarieven van een telecom abonnement hangen van veel zaken af. Als u op lastenomlaag.nl gaat zoeken, dan zult u meerdere zaken vinden waarop u uw beste deal kunt vinden.

Veel abonnementen maken gebruik van bundels voor data en voor belminuten. Sommige aanbieders combineren deze bundels, andere houden ze gescheiden. Er is vaak voor ieder wat wils. Zo biedt iedere provider abonnementen met onbeperkt bellen aan, maar zijn er ook abonnementen met veel data.

Telefoon plus abonnement, is dat voordeliger?

Nee. Als u een abonnement afsluit met daarbij een nieuwe smartphone, dan betaalt u apart voor de smartphone. Als deze bij het maandtarief inbegrepen zit, dan is dit altijd als een lening of gespreide betaling. Hierbij wordt rente gerekend en de schuld wordt geregistreerd in het register van BKR.

Daarom kan het soms voordeliger zijn om het toestel in een keer af te rekenen. Wilt u echter gespreid betalen, kijk dan naar de deals voor abonnementen met toestel erbij. Bij de specificaties vindt u altijd duidelijk wat u betaalt voor uw bundels en wat voor u telefoon. Ook staat erbij of en hoe veel rente er wordt gerekend.

Mobiele Data

Bij de abonnementen staat duidelijk aangegeven hoeveel data u krijgt en of deze bundels worden meegenomen naar de volgende maanden. Daarnaast wordt ook duidelijk of u losse of gemengde bundels heeft en wat de voorwaarden voor het verhogen en verlagen van bundels zijn.

Wilt u extra data bijkopen? Dan kan dat vaak. De tarieven voor het bijkopen van data zijn vaak hoger dan vooraf betaalde maandelijkse bundels, waardoor het bij structureel oververbruik voordeliger is om uw bundel te verhogen.

Gaat u toch over uw bundel heen, dan wordt data over 5G uitgeschakeld. U betaalt nooit extra voor data buiten uw bundel, maar kunt de meeste apps niet meer gebruiken doordat de verbinding fors trager wordt.

Tarieven voor Bellen en SMS’en

De tarieven voor bundels voor bellen en SMS’en zijn soms los berekent en soms gecombineerd met data. U kunt kiezen uit abonnementen waarmee u een beperkt aantal minuten of onbeperkt kunt bellen. SMS is altijd onbeperkt, tenzij u een bundel heeft met gecombineerd data en belverbruik. In dergelijke gevallen is het vaak gelimiteerd.

Gaat u buiten uw belbundel? Dan is het per provider verschillend of u meer gaat betalen per minuut of dat u niet meer kunt bellen. Wel zijn ze verplicht om in beide gevallen u meerdere keren op de hoogte te stellen. Vaak gebeurt dit per SMS en met een melding tijdens uw gesprek.

Kosten verbruik in het buitenland

De kosten van dataroaming, dus bellen en internetten in het buitenland, kunnen stevig oplopen. Gelukkig is hier veel aan gedaan en zijn er zowel wetten als bundels die zorgen dat deze kosten laag kunnen blijven.

In Europa geldt volgens Europese wetgeving dat u overal tegen dezelfde tarieven en bundels kunt bellen en internetten binnen de Europese Unie. Let dus op in bijvoorbeeld Zwitserland, Turkije of Noorwegen!

Voor landen buiten de EU geldt dat providers altijd bundels aanbieden. Zo kunt u ook in het buitenland voordelig gebruik maken van uw Nederlandse abonnement.